۱۷:۰۴ ۱۴۰۳/۰۵/۲۱
همراه اول و دیجی کالا؛

بازخوانی حواشی مدیران سرآوا

همراه اول توانست با خرید نقدی سهام سرآوا و بخشی از سهام سهامداران، ۴۰ درصد از سهام کل دیجی‌کالا با ارزش ۱۲ همت را تصاحب کند.
بازخوانی حواشی مدیران سرآوا
کد خبر:۲۹۱

اقتصاد معاصر؛ به تازگی خرید ۴۰ درصدی سهام دیجی کالا توسط همراه اول نهایی شد. بر همین اساس «همراه اول» ۴۰ درصد از سهام «دیجی‌کالا» را تصاحب کرد و «حرکت اول»، بازوی سرمایه‌گذاری جسورانه همراه اول، این میزان از سهام دیجی‌کالا را با خرید نقدی سهام «سرآوا» و قسمتی از سهام سهامداران دیگر به دست خواهد آورد.

بر اساس اطلاعیه دیجی‌کالا، این گروه، ۳۰ هزار میلیارد تومان (۵۰۰ میلیون دلار) ارزش‌گذاری شده که ۴۰ درصد آن برابر با ۱۲ همت است. دیجی‌کالا اعلام کرده که پس از مذاکره با سرمایه‌گذاران مختلف، با حرکت اول به توافق رسیده است. «حمید و سعید محمدی» همچنان ۲۲ درصد سهام این گروه و ۲ صندلی از ۵ صندلی هیئت مدیره دیجی‌کالا را در اختیار دارند.

حواشی هلدینگ سرآوا/ بنیانگذار سرآوا کیست؟
هلدینگ سرآوا از شرکت‌های فعال در اکوسیستم استارتاپی ایران است که دیجی‌کالا، کافه‌بازار، دیوار، الوپیک و علی‌بابا را در زیرمجموعه خود دارد.

سعید رحمانی خضری، بنیان‌گذار و مدیرعامل هلدینگ سرآوا بود که در شهریور ۱۳۹۸ ایران را ترک کرده‌است. رحمانی در سال ۱۳۹۰ زمانی که یکی از مدیران ارشد شرکت هلندی نسپرس بود به ایران بازگشت. اوایل سال ۱۳۹۰ نسپرس علاقه‌مند شد که در ایران سرمایه‌گذاری کند.

رحمانی دراین‌باره توضیح می‌دهد: «من مسوولیت بررسی و تعریف طرح سرمایه‌گذاری در حوزه اینترنت و تجارت‌الکترونیک در ایران را داشتم. این پروسه حدود یک سال طول کشید. طرح کاملی را به کمک متخصصان نسپرس و متخصصان داخلی درآوردیم که مبنای کار ما هم در آینده قرار گرفت.»

این پروسه در دوران ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد در حال شکل‌گیری بود، اما در سال‌های ۱۳۹۰، ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ تحریم‌ها در ایران به اوج خودش رسید و خیلی از شرکت‌های خارجی، تقریبا همه‌شان، در حال خروج از ایران بودند. حتی شرکت‌هایی که در آن زمان در ایران بودند، به نحوی داشتند کارشان را پایان می‌دادند.

بازخوانی بخشی از بیانیه رحمانی خضری پس از خروج از ایران
رحمانی درباره مسائل مطرح شده در خصوص مدیریت سرآوا می‌گوید: «تیرماه ۱۳۹۸ در اثر فشار‌های نهاد‌های امنیتی متفاوت در داخل کشور تصمیم به کناره‌گیری از مدیریت سرآوا و عضویت هیات مدیره‌اش گرفتم. البته گزارش ایران‌اینترنشنال به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید من از ایران متواری شدم یا فرار کردم! من قبلا هم توضیح دادم هیچ وقت از ایران فرار نکردم و متواری نشدم. من تحت فشار‌های بسیار زیادی قرار گرفتم که در آن شرایط واقعا از نظر شخصی و از نظر سرآوا و شرکت‌های سرمایه‌پذیر پورتفوی سرآوا امکان همکاری برای من بسیار سخت شد. ولی اخیرا متوجه شده‌ام، در عرض یک سال گذشته عملا بدون اینکه هیچ حکم قضایی برای من صادر شده باشد، ممنوع‌الورود به ایران هستم و در حقیقت شاید بهتر است بگویم تبعید هستم! این اتفاق فقط بر اساس تهمت‌های افراد خاصی از بخش امنیتی مطرح شده که کاملا بی‌پایه و اساس است.»

معاون بین الملل سرآوا در سال ۹۹ دستگیر شد
حدود چهار سال قبل خبری در رسانه‌های رسمی کشور منتشر شد که بر اساس آن فردی به نام عماد ادوارد شرقی تحت عنوان معاون بین‌الملل هلدینگ سرآوا دستگیر شده است. گفتنی است وی در سال ۹۹ هنگام خروج از ایران بازداشت شد. اگرچه شرکت سرآوا طی بیانیه‌ای هرگونه ارتباطی با پرونده این فرد را رد کرد، اما اخبار غیررسمی در آن زمان از همکاری عمیق وی با سرآوا حکایت داشت و برخی مدعی بودند، کلیدی‌ترین مدیر ارشد این هلدینگ بعد از رحمانی خضری، ادوارد شرقی است.

طبق اطلاعات منتشر شده در رسانه‌های رسمی، این شخص به اتهام «جاسوسی و جمع‌آوری اطلاعات نظامی» به ۱۰ سال حبس محکوم و با قرار وثیقه آزاد شده بود که قبل از برگزاری دادگاه تجدید نظر قصد فرار داشت.

حواشی دیگر بنیان گذار سرآوا/ ماجرای عذرخواهی رئیس کمیسیون صنایع اتاق از اتهام بزرگ به دولت سیزدهم
اما از دیگر بنیان‌گذاران این هلدینگ پر حاشیه، عیرضا کلاهی، رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی است. نگاهی به رزومه رسمی این فرد نشان می‌دهد که وی مدیرعامل شرکت سیم و کابل ابهر، رئیس هیئت مدیره شرکت آمیزه‌های پلیمری ابهر، رئیس هیئت مدیره شرکت تولیدی پرانول قزوین و عضو هیئت مدیره شرکت نوآوران فن‌آوازه (دیجی کالا) از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۸ بوده است.

اخیرا کلاهی به واسطه اظهاراتی که در خصوص تولید تلفن‌های همراه داخلی کرده بود با حواشی مختلفی روبه‌رو شد و مجددا اسم او بر صدر اخبار آمد.

کلاهی گفته بود: «۱۱ مجوز برای تولید موبایل داده‌اند، همچنین از معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور وام‌های کم‌بهره گرفته‌اند و به یکی از این واحد‌ها ۳۶۰ میلیون یورو ارز داده‌اند.»

این موضوع بازتاب وسیعی در رسانه‌های داخلی و خارجی پیدا کرد، چراکه در قالب این اظهارنظر، بحث توزیع رانت و وام ارزی چند صد میلیون دلاری به شرکت‌های داخلی از سوی یکی از ارکان دولت سیزدهم مطرح شده بود.

البته مدتی بعد کلاهی در روز ۱۷ مردادماه، ضمن عذرخواهی رسمی و عقب‌نشینی از این موضع‌گیری، گفته بود: «صحبت‌هایی درباره معاونت علمی مطرح شد که غلط بود.»

وی با تاکید بر این که معاونت علمی، به شرکت‌هایی که به اسم تولید داخل، رانت گرفته اند وام یا ارز تخصیص نداده است، اعلام کرد: «موضوع وام و تخصیص ارز، دو موضوع جداست.»

ارسال نظرات